Обучения и семинари

РЕГИСТЪР НА ЗАЕТОСТТА И ЕДИНЕН ЕЛЕКТРОНЕН ТРУДОВ ЗАПИС. РАБОТА ОТ РАЗСТОЯНИЕ. ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИНСТРУКТАЖ ПО ЗБУТ

Човешки ресурси

26 септември 2024 г., 9.30 – 13.00 ч.
Онлайн семинар
Лектор: Теодора Дичева – специалист по трудово право

.

Ще бъде разгледана новата Наредба за вписване в регистъра на заетостта, обнародвана в ДВ бр. 65 от 2 август 2024 г. , последните промени в уредбата на работата от разстояние, промените в Наредбата за инструктажите (ДВ бр.54 / 25 юни 2024 г.).

.

ПРОГРАМА

.

1. Регистър по заетостта и единен електронен трудов запис. Промени в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител:

– Въвеждане на регистър на заетостта и единен електронен трудов запис, които ще заменят хартиените трудови книжки: промените в Кодекса на труда. Промени в Закона за държавния служител.

 – Кога влиза в сила закона за работодателите и за органите по назначаване в държавната администрация.

    • сравнение между задълженията на работодателите и на органите по назначаване във връзка с въвеждането на данни от предходни правоотношения. Защо органите по назначаване по действащите служебни правоотношения ще нанасят в регистъра на заетостта данните за всички служебни правоотношения, вписани в служебните им книжки.

    • Ще може ли след 01.06 2025 и след 01.06.2026 г. да се издават дубликати на изгубени или унищожени трудови и служебни книжки?

    • задълженията на работодателите и на органите по назначаване във връзка с въвеждането на данни по действащите трудови и служебни правоотношения в единните електронни трудови записи и регистъра по заетостта.

 – Кои други закони бяха променени със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда?

.

2. Новата Наредба за реда и данните, необходими за извършване на вписване в регистъра на заетостта:

 – формат и ред за съхранение на данните в регистъра на заетостта, редът и сроковете за вписване, заличаване и удостоверяване на обстоятелства, условия за достъп до данните в регистъра;

 – достъп на работника или на държавния служител до единния му електронен трудов запис и до информация за историята на достъпите до единен му електронен трудов запис;

 – право на достъп на работодателите и органите по назначаване до информацията в единния електронен трудов запис – от кой момент достъпът ще е възможен и кои данни ще са видими;

 – ще може ли работодателите да видят в регистъра на заетостта кога техния работник е сключил трудов договор за допълнителен труд;

 – новия код по ЕКАТТЕ за регистрация на повече от едно място на работа при работа от разстояние.

.

3. Практическо решение за работодателите и органите по назначаване за изпълнение на задължението за оформяне на трудовите и служебните хартиени книжки на работниците и служителите и на държавните служители:

– Анализ на данните, които ще подлежат на вписване в единните електронни трудови записи на работниците и служителите и на държавните служители.

 – Кога влиза в сила закона за работодателите и за органите по назначаване.

 – Какъв срок е предвидил Кодекса на труда за оформянето на хартиените трудови и служебни книжки от работодателите и органите по назначаване.

 – Какъв е срокът за вписване в регистъра на заетостта всички данни от служебните книжки на държавните служители по действащи служебни правоотношения.

 – Ще продължи ли да бъде основен удостоверителен документ за вписания в нея обстоятелства трудовата/служебната книжка след като започне ползването на регистъра на заетостта.

.

4. Работа от разстояние – новите възможности в трудовото законодателство след промените от март 2024 г.

– Новата легална дефиниция за работно място при работа от разстояние.

– Промените в трудовият договор – повече от едно място за работа, особености при промени в трудовото място.

– Определяне на мястото и характера на работата от разстояние, условията и реда за осъществяването ѝ в индивидуалния трудов договор.

Новите задължения за страните по трудовото правоотношение за предоставяне на писмена информация за характеристиките на работното си място.

– Промени в отчитането на действително отработеното време, задължения на работодателя при въвеждане в предприятието на автоматизирана система за отчитане на работното време.

.

5. Промени в Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (в сила от 27.09.2024 г.).

 – Създава се възможност за провеждане на дистанционен инструктаж и документирането му с електронни документи.

–  Считано от 27 септември 2024 година формите за провеждане на инструктажите по безопасност и здраве при работа са присъствена и дистанционна.

– Документирането на проведените инструктажи ще може да се реализира в книги за инструктажи съгласно приложение № 1 от Наредбата, но и под формата на електронни документи, като се предвижда работниците и служителите да се подписват с електронните подписи, осигурени им от работодателя. 

 

 

Участниците в обучението могат предварително да зададат въпроси или да предоставят казуси от своята практика по разглежданите теми на имейла на Китов център office@kitovcenter.com. Лекторът ще ги коментира по време на обучението. Въпроси ще могат да се задават и по време на самото обучение.

.

Цена 150 лв. без ДДС. До 14 септември – ранно записване с 10 % отстъпка от цената.

Сумата се превежда по сметката на КИТОВ ЦЕНТЪР ЕООД:
BG16UBBS88881000678008; BIC: UBBSBGSF

Участниците ще получат на своя имейл парола за достъп до платформата за обучение в деня преди неговото провеждане.

Технически изисквания: компютър или лаптоп с възможност за аудио и видео връзка. Уебинарът ще се проведе на платформа ZOOM. Участниците ще получат на своя имейл парола за достъп до платформата за обучение в деня преди неговото провеждане.

Участниците получават удостоверение за участие.